Tran to powszechnie znana substancja zawierająca wiele witamin i minerałów, które wzmacniają odporność i nie tylko. Mogą go zażywać zarówno dzieci i dorośli, a jednak są przypadki, że nie każdy może pozwolić sobie na jego suplemancjację. Jakie właściwości ma tran? Kto powinien go unikać i dlaczego? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.
Czym jest tran?
Tran to skoncentrowany olej, a właściwie koncentrat oleju, czyli ciekły tłuszcz pozyskiwany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego. Można go również znaleźć w innych rybach, ale tylko z rodziny dorszowatych. Błędnie uznaje się, że olej z wątroby rekina to również tran. Są to podobne preparaty, a jednak różniące się pod względem składu i właściwości. Kupując tran zawsze zwracaj uwagę na jego skład i bazę – czy preparat jest oparty o olej z dorsza, czy ogólnie o olej z ryb.
Tran można kupić w formie płynnej, w kapsułkach, a nawet w formie żelków. Posiada charakterystyczny rybi smak i zapach, dlatego nie jest chętnie spożywany przez dzieci. Wielu producentów dodaje do niego aromaty, aby ułatwić jego spożywanie. Są one w pełni bezpieczne i nie wpływają na właściwości zdrowotne produktu.
Właściwości zdrowotne tranu
Tran używany jest jako suplement diety, który stanowi doskonałe uzupełnienie dla naszego organizmu. Zawiera bowiem wiele składników odżywczych i mikroelementów. Dzięki temu stał się bardzo ważnym elementem w prawidłowym rozwoju dzieci. Co za to odpowiada?
Otóż tran to prawdziwa kopalnia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wartościowych witamin, w tym witaminy A i D. Dzięki takiemu połączeniu składników tran posiada wiele leczniczych właściwości. Po pierwsze zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej u osób chorujących na cukrzycę. Ponadto działa bardzo korzystnie na układ krwionośny – polepsza funkcjonowanie układu sercowo–naczyniowego, obniża poziom trójglicerydów we krwi, poprawia funkcjonowanie śródbłonka naczyniowego, a także do obniża ciśnienie tętnicze. Po drugie wspiera prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego mózgu i ogólnie działa korzystnie na układ nerwowy.
Oprócz tego, witamina A posiada dobry wpływ na skórę i błony śluzowe, a witamina D wspomaga funkcjonowanie gospodarki wapniowo–fosforanowej. Obie witaminy odpowiadają również za podnoszenie odporności organizmu. Warto również dodać, że spożywanie tranu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty oraz raka jelita grubego.
Kto nie może pić tranu?
Mimo, że tran posiada bogate właściwości lecznicze i jest dla większości osób bardzo bezpiecznym preparatem, nie wszyscy mogą sobie pozwolić na jego suplementowanie. Bardzo ostrożne powinny być osoby, które już suplementują witaminę A i D. Dodanie do tego tranu mogłoby doprowadzić do przedawkowania witamin.
Innym przeciwwskazaniem do spożywania tranu jest hiperkalcemia, czyli choroba charakteryzują się zbyt wysokim stężeniem wapnia we krwi. Tranu muszą również unikać osoby z chorobami nerek, a w szczególności z kamicą nerkową. Nie jest również zalecany osobom zażywającym silne leki przeciwzakrzepowe, ponieważ tran wchodzi z nimi w sprzeczną relację. Wydłuża chociażby czas krwawienia.
Jeśli chodzi o kobiety w ciąży, nie ma większych przeciwwskazań do spożywania przez nich tranu. Warto jednak tę decyzję omówić wcześniej z lekarzem, aby nie doszło do przedawkowania witaminy A.
Jak widać, tran to doskonały suplement dla większości społeczeństwa. Istnieją bardzo nieliczne przypadki, gdy może on stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Artykuł promocyjny.